Pasi Björk: Miksi hallituksemme tekee ikäviä leikkauksia?

Pasi Björk: Miksi hallituksemme tekee ikäviä leikkauksia?

Aika usein kokoomuslaisena saa kuulla, kuinka Kokoomus on vain kylmä, leikkauksia himoitseva puolue. Sitä Kokoomus ei ole. Ei yksikään puolue tässä maassa himoitse leikkauksia. Kokoomus on aidosti hyvinvointivaltion asialla ja siksi sopeuttamassa valtion menoja, jotta meillä olisi hyvinvointivaltio vielä kymmenen, kahdenkymmenen vuoden päästä. Aukaisen hiukan valtiomme talouden tilaa muutamin kuvaajin:

(kuvat voi klikata suuremmiksi)

Ylläolevissa kuvissa näkyy selkeästi vuoden 2008 kansainvälisen finanssikriisin vaikutus Suomeen, Yhdysvaltoihin ja koko Euroalueeseen. Suomi on valitettavasti se huonoin finanssikriisistä toipuja. BKT:n kasvussa olemme koko Euroalueen viimeisenä.

sopeuttaminen

Joskus kuulee puhuttavan, että Suomen talous ei kasva sen vuoksi, että meillä leikataan niin paljon ja kasvu ei mahdollistu. Ylläoleva kuvaaja kertoo, että tälle väitteelle ei löydy totuuspohjaa. Itseasiassa ne valtiot, jotka ovat talouttansa sopeuttaneet ovat niitä samoja valtioita, joilla BKT on kasvanut Suomea paremmin. Suomessa ei ole touteutettu juurikaan leikkauksia verrokkivaltioihin nähden.

Tässä ehkä kaikista konkreettisimmat kuvaajat siitä miksi olemme tässä sopeuttamistarpeessa tällä hetkellä. Talouskasvu on ollut -5% samaan aikaan, kun suomalaisten ansiotaso on noussut +25%. Erityisesti julkisen puolen palkat ovat kasvaneet voimakkaasti. Suomen julkiset menot ovat koko EU:n suurimmat. Ei tarvita kovinkaan kummoisia matematiikan taitoja, että voidaan päätellä tämän johtavan valtiomme vahvaan velkaantumiseen. Tällä hetkellä Suomi on koko Euroopan nopeimmin velkaantuva maa. Tämäkin on asia, jota joutuu teroittamaan aika useasti niille, jotka toteavat, että eihän Suomi ole lähellekään EU:n velkaisin maa ja velkaa on vara ottaa lisää. Emme ole velkaisin, mutta nopeimmin velkaantuva. On laskettu, että seitsemän vuoden sisään olemme samassa velkatilanteessa kuin paljon puhuttu Kreikka. Silloin se tarkoittaa sitä, että olemme menettäneet nykyisen hyvinvointivaltion. Kreikkahan joutui EU:n puolelta tiukkaan talouskuriin, jonka seurauksena koko sosiaaliturvaa (eläkkeitä, työttömyysturvaa…) sekä julkisia työpaikkoja leikattiin n. 40%. Tämä olisi jokaisen leikkauksia kritisoivan syytä muistaa. Nykyiset sopeuttamistoimet tuntuvat nappikaupalta siihen nähden mikä suomalaisia odottaisi, mikäli emme nyt näitä sopeuttamisia suorita.

Paras hyvinvointivaltion puolustaja on se, joka pitää huolen että meillä on hyvinvointivaltio myös tulevaisuudessakin.

Loppuun vielä tutkittavaksi pari muutakin melko lohdutonta kuvaajaa. Niistä työtunnit ansaitsevat erityistarkkailua, koska paljon on puhuttu myös viikottaisen työajan pidennyksistä. Työntekijöistä tuntuu epäreilulta, että heidän työaikaansa pidennetään palkatta kilpailukyvyn nimissä. Fakta on kuitenkin, että suomalaisten vuotuinen työaika on lyhentynyt keskimäärin sadalla tunnilla vuodessa viimeisen 15 vuoden aikana. Nousukauden aikana suomalaisten palkka on kasvanut ja työajat lyhentyneet. Itse koen ihan oikeudenmukaisena toimena, että nyt taantuman aikana näistä saavutetuista eduista pystytään joustamaan yhteisen edun nimissä, edes määräaikaisesti. Meillä on hyvinvointiyhteiskunta säilytettävänä.

Kuvat: Tuomo Luoma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s